Taller de cultura popular

Taller lúdico-educactiu que té com a principal objectiu apropar la Cultura Popular i Tradicional Catalana i els seus valors als centres educatius i de lleure amb activitats que permetin a l’alumne assolir els continguts d’una manera interactiva, dinàmica i entretinguda.
El taller monogràfic s'estructura en 6 sessions, cadascuna associada a una expressió cultural diferent:

Taller de castells

Els castells són una de les formes més representatives de la cultura catalana i més enllà del ‘força, equilibri, valor i seny’ que els caracteritza, tenen associats valors com la cooperació, l’esperit d’autosuperació individual i col·lectiu o el sacrifici i la força de voluntat.

Taller d'esbart

Si bé la música ja és un tret integrat en les diferents formes de cultura popular i tradicional catalana, aquesta té també una identitat i categoria pròpia sovint desconneguda. El mateix succeeix amb les diferents danses i balls del territori català, que ens permetran treballar amb els més petits aspectes de coordinació i psicomotricitat, tot ballant.

Taller de gegants i capgrossos

Els gegants i els capgrossos són ben arrelats a la nostra tradició, sempre presents als carrers dels nostres pobles. Apropem els gegants i la música que els acompanya a l’escola per a que els alumnes puguin gaudir-los de primera mà.

Taller de ball de bastons

La simbologia del ball de bastons a Catalunya prové de la interpretació de dos bàndols lluitant, fent diferents moviments alternant la lluita entre dos bàndols, diferenciats pels colors dels seus vestuaris. Actualment és una dansa de lluiment i precisió, que treballem des del punt de vista més cooperatiu i de treball en equip.

Taller de diables

El foc sempre ha estat un element universal i estrany que ha suscitat inquietud. També és extraordinari perquè genera esverament, i així mateix és insòlit, ja que produeix il·lusió en un món quimèric. Anàlogament, en l’ideari popular i tradicional català sovint el complementem amb l’element oposat, l’aigua.
Tot allò que fem està basat en el Currículum d’Educació Primària de la Generalitat de Catalunya per tal de poder formar part de l’educació reglada en horari lectiu dels centres escolars. L’àrea principal que treballem és Coneixement del medi natural, social i cultural, on intervenen la competència social i ciutadana i la competència artística i cultural.
Fitxa tècnica

Categories

Tallers monogràfics, Tallers extraescolars


Idiomes

Català, Castellà