Pedagogia creativa i educació a través de l'art



Si sou de generació millenial cap enrere, us sonará aquesta imatge mental:
INTERIOR DIA / Aula La professora escriu amb un guix a la pissarra mentre els alumnes de 4rt de Primària copien a les llibretes la lliçó de gramàtica.
Ara substituïu la pissarra per una macro pantalla, els pupitres per taules mòbils i les llibretes per tablets. Afegiu una mescla d'assigantures, idiomes i treball experiencial. Benvinguts al s.XXI, benvinguts al treball per projectes.
El treball per projectes arriba per transformar la forma tradicional i unidireccional de l'ensenyament. Es tracta d'un enfocament holístic i flexible, vingut dels països nòrdics (arxiconeguts per l'avantguarda educativa).
La missió de l'educació interdisciplinar o treball per projectes és cobrir totes les matèries curriculars dins un mateix paraigues o fil conductor (el projecte). Ve a ser allò que els millenials i pre-millenials anomenavem crèdit de síntesi i que quedava relegat a una setmana de curs.
Malgrat que aquest nou sistema no s'implementa a totes les escoles catalanes, la tendència és a l'alça en sincronia amb les recomanacions del Departament d'Educació de la Generalitat.