Pedagogia creativa i educació a través de l'art



Ho sabem: l'educació emocional està malauradament de moda. I diem malauradament perquè creiem que no hauria de ser una moda, sinó una vèrtebra del sistema educatiu. Però sí que és veritat que aquesta tendència apunta amb el dit a la llaga a un mal endèmic a les aules: l'assetjament escolar o 'bullying'.
El terme 'bullying', manlleu anglès d'assetjament, es refereix a:
Acció de sotmetre un company a un maltractament físic o psicològic sistemàtic i continuat, el qual pot provocar-li problemes físics i psicològics. Termcat
Es tracta d'un problema que arrosseguen les escoles des de temps immemorials i ve associat amb les relacions de submissió/dominància dins del grup classe. Sovint, són difícils de detectar ni tan sols pels propis pares ja que es basen en l'avergonyiment i el silenciament de les víctimes.
La nostra funció com a pedagogs ja no ha de ser simplement donar veu a les víctimes, que no deixa de ser una tirita, sinó fulminar l'arrel del problema. Els "bullies" o assetjadors actuen a causa d'un desequilibri personal i emocional que mereix la màxima atenció, i és la palanca de canvi per aturar el maltractament envers els altres.
Per aquest motiu, l'educació ha de tenir com a fil conductor sempre la convivència pacífica i la intel·ligència emocional, que es poden entrenar i treballar per a establir unes dinámiques saludables duradores, com podeu comprovar amb Tallers d'educació emocional.
Finalment, per a aquells alumnes de més edat, recomanem la sèrie "Por trece razones", que mostra la cara més dura de l'assetjament i les seves conseqüències.