Pedagogia creativa i educació a través de l'art



Avui us volem explicar la història de l’Abdeljauad:
Per comprendre-la bé ens hem de remuntar al moment en què sorgeix la col·laboració entre Artistes Pedagogs i BarcelonActua.
Fa dos anys, quan Artistes Pedagogs va iniciar el seu Taller de Teatre en Francès a l’IES Montserrat, el José Luis, un professor del centre, ens va parlar de la Fundació BarcelonActua, on ell era voluntari. De cara a la nostra actuació de final de curs, el José Luis ens va proposar de fer una taquilla inversa per recaptar fons per la fundació... I així ho vam fer!
L’any següent, el José Luis ens va fer una nova proposta: la Fundació BarcelonActua buscava activitats on integrar uns quants joves refugiats francòfons que acabaven d'arribar a Barcelona i volien integrar-se a la vida de la ciutat i conèixer altres joves barcelonins de la seva edat. Amb entusiasme, vam decidir acollir aquests joves refugiats als nostres Tallers de Teatre en Francès, tant al IES Montserrat, com al IES Menéndez y Pelayo.
Vam conèixer aleshores a la Griselda, treballadora de BarcelonActua encarregada de coordinar el programa d’acompanyament per a joves refugiats. Ella ens va presentar al Karim, l’Omar, el Moussa, el Kake i l’Amadou. Aquests joves es van integrar als grups de Teatre en Francès d’Artistes Pedagogs del curs 2018-19 i, allà, van tenir la oportunitat d'explicar-nos la seva història, de desplegar el seu talent artístic, de participar a la Cavalcada de Reis de la Ciutat i actuar al Teatre Lliure i, sobretot, de fer nous amics a la seva nova ciutat.
L’experiència va ser tan enriquidora que, aquest curs 2019-20, hem ampliat la nostra xarxa d'acollida. Actualment, Artistes Pedagogs acull joves refugiats als seus tallers de teatre del IES Montserrat, IES Menéndez y Pelayo i IES Costa Llobera. Però la història no acaba aquí!
Un dia de tardor, la Griselda ens explicar que estava preocupada perquè alguns dels joves refugiats al seu càrrec es trobaven sense llar. "Com pot ser?", li vam preguntar. Aleshores la Griselda ens va explicar que, quan aquests nois que acollíem a les nostres classes fessin 18 anys, serien expulsats dels centres de menors on residien i es quedarien sense llar, ja que els albergs municipals on els hi correspondria viure estaven saturats i no tenien places. En conèixer aquesta situació, l'equip d’Artistes Pedagogs vam voler saber com podíem ajudar els nostres alumnes... I va ser aleshores quan va sorgir el projecte "Famílies Refugi".
El projecte "Famílies-Refugi" consisteix a crear una xarxa de famílies disposades a acollir a joves refugiats a casa seva temporalment, mentre els nanos esperen obtenir plaça en un alberg municipal o un pis tutelat. L'equip d'Artistes Pedagogs informem regularment a les famílies dels nostres alumnes de secundària dels casos de joves vinculats a la Fundació BarcelonActua en situació d'emergència.
Des de l'inici del projecte "Famílies Refugi" ja són dues les famílies que ha acollit joves refugiats a casa seva i, en ambdós casos, tant els pares d'acollida com els nois acollits han construït lligams que perduren més enllà de la seva estada.
Un d'aquest nois en Jawad, que va estar acollit a casa de la Sara, mare d'una de les nostres alumnes barcelonines. Després de diversos mesos de convivència amb la seva família d'acollida, en Jawad va aconseguir plaça en un pis tutelat, on viu actualment alhora que estudia perruqueria i fa teatre amb Artistes Pedagogs.
L'altre jove que ha estat acollit per una família barcelonina és l'Abdeljauad. L’Abdeljauad fa temps que viu amb la Begoña, ocupant l'habitació del seu fill gran que actualment està estudiant a l'estranger. Això no obstant, el fill de la Begoña tornarà a Barcelona aquest proper més de juny i la família ja no tindrà lloc per seguir acollint-lo. La Begoña i la seva família han estat sis mesos convivint amb l'Abdeljauad i se l’estimen molt. Per això ara estan molt angoixats. Han intentat que l'Abdeljauad entri en una entitat de pisos tutelats però, ara mateix, degut a la situació de confinament causada pel Coronavirus, està tot paralitzat i ja els hi han dit que al juny no tindrà plaça.
Avui, els Artistes Pedagogs us expliquem aquesta història i llancem una nova crida a a tots aquells que us vulgueu convertir en "Famílies Refugi". Si decidiu acollir, estareu ajudant a l'Abdeljauad i a molts altres joves que necessiten refugi. I si no podeu acollir, podeu posar el vostre granet de sorra simplement compartint aquesta història fins que arribi a la família adequada...