Pedagogia creativa i educació a través de l'art



El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), amb la complicitat de diversos agents del sector educatiu i cultural, en el seu treball per incrementar i regular la presència de les arts en l’educació, ha presentat la Carta de les Arts en l'Educació: un document constituït per un manifest, seixanta-tres recomanacions, i un seguit de compromisos adoptats per les administracions per tal de fomentar la presència de les arts i els ensenyaments artístics en l’àmbit formatiu.
El document neix amb l’aval i el beneplàcit de les quatre diputacions catalanes, dels departaments d’Educació, Cultura i Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i de les dues entitats municipalistes més importants del país: l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Un consens gairebé inèdit, que hauria d’assegurar la correcta implementació futura de les recomanacions recollides a la Carta.  
Si creiem que l’accés a la cultura és un dret humà essencial, com es recull a la Declaració Universal dels Drets Humans (1948) i a diverses legislacions nacionals i internacionals, és evident que cal fomentar l’educació en les arts; una condició necessària per garantir aquest dret sense el qual coartaríem el desenvolupament humà i propiciaríem un factor greu d’exclusió social.
Per altra banda, els avenços tecnològics han permès que la neurociència confirmés una veritat sabuda des de fa temps: que l’emoció, la imaginació i la creativitat són fonamentals en qualsevol procés d’aprenentatge i que, per tant, les arts esdevenen aliades poderosíssimes a l’hora de facilitar qualsevol transmissió de coneixement. Com a estimuladores del desenvolupament cognitiu, emocional i relacional de les persones, les arts i la cultura són determinants en el progrés de les trajectòries personals, acadèmiques i professionals dels ciutadans.